Børnevenlig favorit fra det sønderjyske. Kan laves glutenfri og mælkefri. Lav evt. dobbeltportion og bag kagerne så hoved/hænder/ben/krop bages for sig og sættes sammen efter bagning. Kagemanden er fryseegnet uden glasur.
Ingredienser:
Dej:
- 125 g smør eller margarine
- 125 g sukker (knap 1½ dl)
- 2 æggeblommer
- 250 g mel (godt 4 dl). Kan erstattes med glutenfri mel, f.eks. Finax glutenfri melmix (den røde) eller Amos glutenfri melblanding til sød bagværk.
- 1 tsk bagepulver
- 1,25 l mælk eller soja/mandeldrik
- 50 g rosiner (kan udelades! – Vi bruger det ikke i den klassiske fødselsdagskage)
- 2 æggehvider
Glasur:
- 250 g flormelis (5 dl)
- et par spsk vand
Pynt:
- Lakridsbånd
- Lakridskonfekt
- Linser
- og/eller rosiner
- (eller bare slik som man har lyst!)
- Krymmel og kokosmel er også velegnet til at dekorere kagemanden med.
Endvidere:
- Bagepapir
- Alufolie
- Kakaopulver efter smag
- evt. rød og/eller grøn frugtfarve
Arbejdstid: 1 time
Bagetid: 15-20 min.
Afkøling: 30 min.
Fremgangsmåde:
Rør fedtstoffet blødt i en skål og rør sukkeret i.
Tilsæt æggeblommerne én ad gangen, og rør godt mellem hver.
Bland mel og bagepulver og rør det i, skiftevis med mælken. [Vend rosinerne i 1 spsk mel og tilsæt dem]. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen.
Læg bagepapir på en bageplade og tegn omridset af en kagemand. Lav en ca. 4 cm høj kant af sammenlagt alufolie og lad den følge omridset af kagemanden, så det danner en form (dette her kan godt være besværligt – så er du advaret!). Hæld dejen op i “formen”. Bag kagemanden ved god varme, 200 gr. C, 15-20 minutter. Lad kagen blive helt kold.
Læg den kolde kagemand på en bakke eller direkte på bordet.
Rør flormelis og vand sammen til glasur. Del evt. portionen i 3 dele, lad 1 del forblive hvid, 1 del med rød/grøn frugtfarve og 1 del med kakao. Det skal gå hurtigt, for glasuren stivner let. Fordel glasuren på kagen – sko, tøj mv. Brug slik til at pynte – øjne, knapper mv. Lakridsbånd bruges som hår.