Langtidsstegt gris

Braisseret svineskank med tilbehør af vendsysselsk grønlangkål.

Ingredienser:

  • Svineskank. Prøv alternativt med svinekam. Vigtigt at der er tale om kød af høj kvalitet.
  • Grøntsager, hakkede: Gulerødder, selleri, et par skalotteløg, persillerødder, porrer.
  • Krydderier: Timian, laurbærblade, sort peber, en enkelt nellike.
  • Hvidvin.

Fremgangsmåde:

Brun grøntsager i en pande. Kog panden af med hvidvin. Kom det op i et ildfast fad, f.eks. en römertopf. Rids stegen, gnid med olie, gnid med med fint salt. Sæt stegen ned til grøntsagerne og hæld lidt vand ved. Kom krydderier ved. Dæk helt til med staniol – eller et låg, hvis man har det til sit ovnfaste fad.

Bages i ovn i tre timer ved 140 grader C. Tag stegen ud, sigt grøntsager fra og skum fedtet fra lagen. Gem fedtet, hæld lagen tilbage til stegen. Lad stegen trække koldt i lagen. ALT hvad man tilbereder, skal trække koldt i lagen, for under tilberedningen trækkes al væden ud i lagen, og giver altså ikke kødet smag. Når stegen efterfølgende trækker koldt i lagen, vil det osmotiske tryk bevirke, at lagen trækker op i kødet og giver saftigt, mørt og utroligt velsmagende kød.

Om aftenen sigtes lagen fra igen. Lav enten en melbolle med fedt fra stegen – eller brug maizena for en lettere (og glutenfri) sauce. Tilsæt sky løbende og eventuelt kogevand fra kartofler. Giv saucen lidt rødvin og kog ind. Smag til med en lille klat smør og evt. ribsgele for at give syre. Giv gerne en skvæt piskefløde, hvis du er til det.

Kom stegen på en bradepande uden væske og sæt det hele ind i ovnen for fuld skrald. Giv stegen med grill, hvis sværen ikke bliver sprød.

Tilbehør: Vendsysselsk ovnbagt grønlangkål med grøntsager.

Vendsysselsk grønlangkål er kogt i suppe. Tag grøntsager, der har været braisseret med grisen og hak grøntsagerne. Bland med grønlangkål. Tilsæt lidt fedt også og smag til med salt og peber. Pres massen i kugler. Sæt kuglerne i et ovnfast fad ved siden af hinanden, kom lidt fond ved og braisser møre i ovnen. Så får man de mest velsmagende kugler af grønkål, grønstager, fond og lidt fedt fra saucen.

Kilde: Bo Jacobsen – podcast “Ubegribeligt – mad” (14. december 2023) med Huxi Bach.

Æblesalat, f.eks. til røget laks

Kan være en alternativ forret til julemiddagen: Syrlige æbler, fintsmagende ristede nøøder og fed laks. Der prikkes både til det bitre fra eddiken, det fede fra laksen og nødderne og det syrlige fra æblerne.

Ingredienser:

  • Æble, belle de boscop, skrællet og i fine tern
  • Hakkede friske valnødder, fintristede i neutral olivenolie
  • Sherry vineddike
  • Dild, plukket
  • Salt, knust peber
  • Røget laks, tynde skiver

Fremgangsmåde:

Æble og valnødder blandes. Sherry vineddike dryppes over, kun en lille smule. Marinaden må ikke løbe, der skal kun være et tyndt lag. Smag til med salt og knust peber. Serveres ovenpå tynde skiver fed, røget laks.

Kilde: Bo Jacobsen – podcast “Ubegribeligt – mad” (14. december 2023) med Huxi Bach.

Klassisk karrysalat

Du spiser aldrig en færdiglavet karrysalat igen, når du først har prøvet at lave din egen hjemmelavede. Og denne er uden konservering og uden gluten.

Vil du ikke lave en klassisk karrysalat, så prøv i stedet at blande lidt rødløg med lidt dild og fedtegrever.

Ingredienser:

  • 1 æble, finthakket
  • Kapers, finthakket – ca. halv mængde af æble
  • Syltede agurker, finthakket – ca. samme mængde som æble
  • Hjemmerørt mayonnaise – eller en god købt
  • Creme fraiche, fed – f.eks. Thises 38%
  • Karry, mild

Fremgangsmåde:

Bland æble, kapers og syltede agurker. Rør mayonnaise i indtil konsistensen er god. Tilføj lidt fed cremefraiche. Smag til med karry, salt og peber.

Kilde: Inspiration fra Adam Aamann.