Lækker cremet og luftig mos. Humlen er at mose de kogte kartofler med smør, og herefter piske mælken i med piskeris. Mælken kan erstattes med piskefløde eller kartoffelvand. Bruges som tilbehør til utallige retter. Rester kan evt. røres op med lidt lun mælk og sprøjtes til rosetter der bages i ovnen, eller som låg over krebinetter eller Shepherds Pie.
Ingredienser:
- 1 kg kartofler (ikke nye!)
- 1 knoldselleri
- 75 g smør i tern
- 1,5 dl mælk
- Evt. 1 fed finthakket hvidløg
Fremgangsmåde:
Skrab eller skræl kartoflerne. Skrabede kartofler giver en mere rustik mos. Skær kartoflerne i grove tern.
Rengør knoldselleri, fjern jord og rester af rødder. Skær grøntsagen i grove tern.
Kartofler, knoldselleri og evt. hvidløg koges mørt, ca. 12-15 min. Dræn kogevandet fra – husk at gemme en slat, hvis du ikke vil bruge mælk. Brug et kartoffeljern til at mose rodfrugterne med smør. Mos ikke for længe, så risikerer mosen at blive træg. Tilsæt efterfølgende mælk lidt ad gangen og pisk med piskeris – det giver mosen en luftig konsistens. Smag til med salt og evt. peber eller friskrevet muskatnød.