Flammkuchen med løg (tarte flambée)

Har du været på bar i sydtyskland eller i Frankrig, så er du sikkert blevet introduceret til denne snak i forbindelse med det øl, der serveres. Første gang jeg smagte dem, var på en tur til Darmstadt, Bessungerstrasse 115, hos Flambee. Flammkuchen er en over 200 år gammel specialitet fra Pfalz, Baden og Alsace. Den ligner en meget tynd pizza. Den traditionelle Flammkuchen har et lag af fromage blanc med løg og bacon ovenpå. Flammkuchen findes i utallige variationer verden over som snack, hovedret og dessert.

Tarte flambée med purløg
Kilde: https://www.dr.dk/mad/opskrift/tarte-flambee

Ingredienser:

  • DEJ (har du travlt, så brug færdiglavede tortillas i stedet. De fås også glutenfri):
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk. salt
  • 3 spsk. olivenolie
  • ca. 1 1/2 dl vand
  • FYLD:
  • 200 g flødeost
  • 1 1/2 dl creme fraiche
  • 1 æggeblomme
  • salt, peber og revet muskatnød
  • 3 løg i helt tynde skiver
  • 300 g bacon i helt tynde skiver
  • friskhakket purløg

Fremgangsmåde:

Varm ovnen op til 275 grader. Ælt mel, salt, olie og vand sammen til en jævn dej, som ikke klistrer. Lad dejen hvile en times tid.

Del dejen i 2 lige store kugler. Bland flødeost, creme fraiche og æggeblomme og smag til med salt, peber og muskatnød.

Læg en af dejkuglerne på et stykke bagepapir, og rul den helt tyndt ud. Flyt bagepapiret over på en bageplade. Smør halvdelen af osteblandingen på dejen og fordel halvdelen af løgskiverne og baconstrimlerne på toppen.

Bag tærten, indtil dejen er gylden, tag den ud, læg den på et skærebræt og drys den med purløg. Skær den ud og servér den øjeblikkelig, mens den er rygende varm. Imens den første tarte flambée spises laves den næste.

Kilde: https://www.dr.dk/mad/opskrift/tarte-flambee

Arroz med chorizo og rejer

Ingredienser:

  • 500 g skalrejer
  • 2 peberfrugter
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 citron
  • 1-2 fed hvidløg
  • 50 g chorizo
  • 400 g risottoris

Fremgangsmåde:

Pil rejerne, kom skaller og hoveder i en gryde, dæk
med ½ l vand, og kog op. Sæt de pillede rejer til side.

Lad rejeskallerne simre til en bouillon i 10-15 min.

Skyl peberfrugter og forårsløg. Kassér stilk og kerner
fra peberfrugterne, og skær peberfrugterne i
mundrette stykker.

Snit toppen på forårsløget fint, og sæt til side. Skær
resten af forårsløgene i mundrette stykker. Skær
citronen i både. Pil og hak hvidløget fint. Skær
chorizoen i tynde skiver, og skær skiverne i strimler.

Sigt rejebouillonen, og kassér skallerne.

Kom chorizo, peberfrugter, hvidløg og lidt olivenolie i
gryden. Steg det hele i 3-4 min.

Tilsæt risene og stykkerne af forårsløg, og krydr med
salt. Hæld rejebouillonen over risene, bring det til
simrepunktet, og læg låg på gryden.

Rør i risene efter 6-7 min., og justér med lidt vand fra
elkedlen, hvis gryden er kogt tør. Læg lå på igen, og
tilbered 5 min. mere.

Justér konsistensen en sidste gang med kogende
vand, og sluk for blusset. Læg låg på gryden, og lad
trække i 5 min., til risene er færdige. Smag på dem for
at tjekke, om de er færdige.

Tænd blusset igen ved middel varme, og vend rejerne
i, til de er gennemvarme, ca. 2 min. Smag til med salt.

Servér risretten i en dyb tallerken, top med forårsløg,
og dryp med citronsaft.

Kilde: Aarstiderne.com