Børnevenlig vintermad

Se opskrifter på linket nedenfor:

  • Svensk pølseret. 
  • Oksegryde med grove grøntsager og karry. 
  • Pastafad med tomatsovs. 
  • Mormors kødsovs med kartoffelmos og gulerødder. 
  • Chokoladekage med frisk frugt. 

Se link til Hjemmet

Klassiske frikadeller

Ingredienser (10 personer, ca. 35 frikadeller):

  • 1 kg hakket kalv/flæsk
  • 3,5 tsk salt
  • Peber
  • 10 spsk hvedemel (rasp eller glutenfri rasp kan bruges i stedet)
  • 2 store eller 3 små æg
  • 2 store eller 3 små løg, fint hakket/blendet
  • 6 dl god bouillon (mælk kan bruges i stedet)
  • Til stegning: 5 spsk smør og 5 spsk olie. 

Fremgangsmåde:

  1. Fars: Kødet røres med salt. Når farsen røres godt med salt, ændres kødets karakter og kødet binder bedre bouillonen. 
  2. Rør mel/rasp i. Krydr med peber. Tilsæt æg. 
  3. Rør godt og længe. Tilsæt derefter lidt af bouillonen. Rør. Tilsæt løg. Tilsæt mere bouillon indtil farsen bliver smidig, men ikke flydende. 
  4. Lad farsen hvile på køl ca. 30 minutter. 
  5. Frikadeller: Lad smør og olie blive gyldent på stegepande. Skru lidt ned og sæt 12-15 aflange frikadeller af farsen på panden. Form frikadellerne med en ske i hånden. Dyp skeen i det barme fedtstof mellem hver. 
  6. Steg frikadellerne ved middelstærk varme ca. 5 minutter på hver side. Tryk på frikadellerne. Frikadellerne er gennemstegte, når saften, der pibler op, er klar. 

Server eventuelt med klassisk kartoffelmos til. Spæd gerne til med knoldselleri i mosen, for at få lidt grøntsager i ungerne.

Kilde: Hjemmet

Frisk rødkålssalat med appelsin og mandel

Tip: Dressing der kan peppe rødkålssalaten op med en lækker syrlighed, der klæder særligt en fed mad godt, og står godt til f.eks. brun sovs og julemaden. Erstat den klassiske mormor-eddike dressing således:

1 del sukker erstattes med ½ del sukker + ½ del lys sirup,
1 del eddike erstattes med ½ del eddike + ½ del limesaft (alternativt ½ del citronsaft),
1 del vand (uændret).

Tippet kommer fra kantinen på Amtsgården.

Ingredienser (8 personer):

  • ¼ rødkål (ca. 500 g befriet for yderblade og stok)
  • 3 spsk. kirsebæreddike
  • 50 g smuttede mandler
  • 2 små appelsiner
  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. olivenolie
  • 75 g rosiner eller tørrede tranebær
  • salt og peber


Fremgangsmåde:

Snit kålen i helt tynde strimler og vend den med kirsebæreddiken. Krydr med salt. Lad rødkålen trække med eddiken i et par timer. Rist mandlerne ved svag varme i ovnen eller på en pande, til de netop begynder at ændre farve. Skær dem i aflange splinter. Skær top og bund af appelsinerne og stil dem på spækbrættet med skærefladen nedad. Skær skrællen af og skær frugtkødet fri mellem hinderne. Bland honning og olie sammen til en dressing og smag til med salt og peber. Vend rødkål, appelsiner, mandler og rosiner sammen. Vend dressingen i og smag til med salt og peber.

Kilde: meyersmad.dk

Karrykrydret hvidkål med oksekød og hvidløgsflutes

Det er jo højsæson for hvidkål lige nu, og hvilken bedre anledning finder man til at lave retten Karrykrydret hvidkål med oksekød? Det er en meget nem, billig, forholdsvis sund og lækker ret – hvis man kan lide hvidkål. Det gode ved denne ret er at hvidkålssmagen ikke er helt så gennemtrængende, i forhold til andre hvidkålsretter, da den er krydret med masser af karry og hvidløg.

Ingredienser (4 pers.):

  • Ca. ½ hvidkålshoved
  • 500 g hakket oksekød
  • 2-3 fed presset hvidløg
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk olie
  • 2 dl oksebouillon
  • Salt og peber
  • 2 spsk hakket persille

Fremgangsmåde:

  • Snit hvidkålen i grove, spiseklare stykker.
  • Svits kød, hvidløg og karry i olien i en stor bred gryde.
  • Tilsæt kålen, læg låg på og damp, til kålen er faldet sammen.
  • Tilsæt bouillon, salt og peber, og lad retten simre ved svag varme i 20-30 min.
  • Smag til evt. tilsæt mere karry alt efter hvor mild den er, og vend hakket persille i inden servering.

Spis retten med ris eller hvidløgsflûtes.

Kilde: God mad, let at lave.