Nytårsaften skydes i gang med et par klassikere…
Monthly Archives: December 2013
Ice surprise
Ingredienser:
1 lagkagebund
1 l. vanilleis
4 æggehvider, pasteuriserede
90 g. sukker
evt. frugt
Fremgangsmåde:
Æggehviderne piskes meget stive, tilsæt derefter sukker. Læg lagkagebunden på et indfastfad. Skær isen (din favoritis kan også bruges!) i små stykker, læg stykkerne på lagkagebunden i et “bjerg”. Jævn derefter marengsen udover isen. Det er meget vigtigt at marengsen dækker isen ALLE steder. P.s evt. frugt lægges sammen med isen, inden marengsen.
Serveres straks!!
Tips:
Desserten bages midt i ovnen ved 250 grader C. alm. ovn i 6 – 7 minutter (ovnen skal have den rette temperatur fra starten), indtil marengsen er gylden.
Tak til dk-kogebogen for inspiration.
Kransekagekonfekt
Den nemme opskrift er at bruge ren, rå marcipan og intet andet. Dén fra Odense marcipan er god og scorede f.eks. bedst i test i Tænk dec. 2024 (det skal være den konventionelle, ikke den økologiske). Marcipanenen trilles i stænger og skæres i stykker og rulles til kugler på størrelse med en lille valnød. Tryk heri enten en mandel eller en afskallet valnød. Bages i ovn ved 200 grader indtil de bliver gyldne – ca. 8-12 minutter (hold godt øje!). Tages ud og afkøles. Bunden dyppes i en god, mørk chokolade, f.eks. Lindt 70 %.
Til den mere komplicerede:
Du skal bruge:
0,5 kg ren rå marcipan
120 g flormelis
20 g æggehvider (svarer til et halvt bæger pasteuriseret æg)
Til pynt:
Mandler og valnødder
God mørk chokolade
Husk! Laves gerne dagen før!
Sådan gør du:
1. Marcipan og flormelis æltes sammen.
2. Tilføj æggehviderne lidt ad gangen, til massen er ensartet og jævn.
3. Kom den færdige kransekage masse i en tillukket plastik pose og kom den i køleskabet minimum 2 timer eller gerne til næste dag.
4. Den kolde kransekagemasse rulles ud i lange, jævne stænger.
5. Der skæres stykker ud svarende til en valnød i størrelse.
6. Rul stikkerne til en kugle.
7. Læg kuglerne på en bageplade og pres én nød ca. halvvejs ned i hver kugle.
8. Bages ved 200 grader til de er gyldne, – ca. 8 min. Pas på – de bliver hurtigt sorte i bunden…
9. Tag konfekten af bagepladen.
10. Smelt chokoladen i vandbad.
11. Når konfekten er kølet helt af dyppes bunden i chokoladen og “dråben” dryppes af.
12. Læg konfekten på hovedet og lad chokoladen størkne.
Alternativt pyntes med glasur. Du skal bruge:
75g flormelis, sigtet
30g past. æggevhider
Sådan gør du:
1. Flormelis og æggehvider piskes hvide og luftige med håndmikser. Glasuren er færdig, når den ikke flyder sammen når piskningen stoppes.
2. Den færdige glasur kommes op i et cornet, (et kræmmerhus af bagepapir).
3. Vælg det fad kransekage toppen skal serveres på og placer den største ring herpå. Sprøjt de karakteristiske “glasur tunger” – først på den største bagte, afkølede ring. Sæt den næst største bagte ring ovenpå – gentag osv..osv.., fortsæt til den mindste ring og til slut kuglen som top….
(Man kan evt. sprøje de enkelte dele hver for sig, og så efterfølgende “lime” de enkelte dele sammen med noget smeltet chokolade, nutella el.lign.)
Lad til sidst den færdige kransekage tørre et par timer ved stuetemp. før den tildækkes med plastik.
Du kan til sidst vælge at pynte den med flag, gavebånd, knallerter osv.
Tak for inspiration til: Monica Thestrup